Adria Aviva Lite: ultralichte familiecaravan achter de elektrische auto

De Adria Aviva Lite 360 DK
iris
31 augustus 2023
2 min

Stekkerauto’s met een caravan aan de trekhaak: die zie je nog niet heel vaak en dat heeft alles te maken met gewicht, luchtweerstand en daarmee dus ook de actieradius. De Sloveense caravanfabrikant heeft daarvoor een oplossing: de Adria Aviva Lite, een familiecaravan met vier slaapplaatsen. Gewicht: onder de 700 kilo.

De Adria Aviva Lite 360 DK

Elektrische auto’s bepalen steeds vaker het straatbeeld. Voor wie daarmee met de caravan op vakantie wil, is het caravanaanbod nog gering. Dat komt omdat caravans de laatste jaren alleen maar groter en luxer zijn geworden. Toch zijn diverse caravanfabrikanten bezig om juist voor elektrische auto’s (EV’s) rijdende vakantiehuisjes te ontwikkelen. Zoals Adria. Dat merk introduceert de Aviva Lite op Kampeer & Caravan Jaarbeurs: een complete familiecaravan met een spectaculair gewicht, onder de 700 kilo.

Terug naar de basis

Moderne caravans doen qua luxe en comfort nauwelijks nog onder voor thuis. Maar al die extra’s wegen flink door op de weegschaal en na luchtweerstand is gewicht een beperkende factor als het gaat om de actieradius van elektrische auto’s. Adria gooit het roer om en komt met een ‘basic’ caravan die teruggrijpt op de tijd dat caravans nog eenvoudig en sober waren: de Adria Aviva Lite.

De Adria Aviva Lite 360 DK

Maar ook weer niet té sober, want wat dacht je van vier slaapplaatsen (waarvan twee in het stapelbed), een gezellige dinette, een keuken met koelkast en volop bergruimte. Daarnaast hebben de ontwerpers ook niet stilgezeten: de Aviva Lite ziet er fris en jeugdig uit, met lichte hout als meubeldecor en vrolijke kleurtjes voor de stoffering.

Slimme meubelbouw

Wat heb je meer nodig? Nou, een kookplaat, bijvoorbeeld. Die ontbreekt in de keuken want, zegt de Sloveense caravanbouwer: wie kookt er in de zomervakantie binnen als buiten het zonnetje schijnt? Daarom levert Adria een losse inductie kookplaat, die je desgewenst ook onder de luifel kunt zetten, naast je barbecue of Skottelbraai. Daarmee spaar je flink wat kilo’s uit voor een complete gasinstallatie inclusief gasflessen.

De Adria Aviva Lite 360 DK

Verder blijft het gewicht binnen de perken door slimme meubelbouw en bijvoorbeeld kleding- en bovenkasten van textiel, zoals we die ook bij vouwwagens zien. Bergruimte onder de banken is er ook volop, maar dan in de vorm van handige kratten die je thuis al kunt vullen. Nog een gewichtsbesparing: de kachel en boiler ontbreken in de Aviva Lite, al zijn die desgewenst wel als optie leverbaar. Allemaal ingrepen om het gewicht zo laag mogelijk te houden, met een spectaculair leeggewicht van ruim onder de 700 kilo, terwijl je ‘m mag beladen tot 1.000 kg: een ideaal gewicht voor achter de meeste elektrische auto’s.

De Adria Aviva Lite 360 DK (opbouwlengte 414 cm, breedte 209 cm, prijs vanaf circa 17.000 euro) is te zien op de Kampeer & Caravan Jaarbeurs, van 4 t/m 8 oktober, in Jaarbeurs Utrecht.

iris

Gerelateerde artikelen