12 primeurs: voortenten, daktenten en accessoires in modeljaar 2024

iris
29 september 2023
7 min

Er zijn veel primeurs te bewonderen tijdens Kampeer & Caravan Jaarbeurs. Hieronder nog eens 12 primeurs die je zeker niet mag missen!

Nieuwe Daktenten bij Campwerk

Gemak, mobiliteit en flexibiliteit: dat zijn de redenen waarvoor veel mensen kiezen voor de daktent. Je slaapt bovendien niet meer op de koude grond en een daktent past bovendien op vrijwel elke personenauto. Daarmee is de daktent momenteel het snelst groeiende kampeermiddel in Nederland. Het Duitse merk Campwerk – bekend van daktenten en stoere offroad tenttrailers – introduceert op Kampeer & Caravan Jaarbeurs maar liefst twee nieuwe daktentmodellen: de Campwerk Good Vibes en de iKamper Blue Dot Voyager. Beide daktenten zijn zogenaamde ‘hardshell’ daktenten, waarbij de tent in een soort skibox zijn geplaatst. Het gebruiksgemak is enorm: uitklappen en klaar!

‘La Luna’: nieuwe tenttrailer van Campooz

Vouwwagenproducent Campooz heeft een nieuwe tenttrailer, de ‘La Luna’. Net als z’n grote zus Red Ruby klapt ook deze compacte variant kruislings open. Ook de La Luna heeft een slaapcabine in de vorm van een diamant. Uniek is dat je zowel aan het voeteneind als aan de zijkant de slaapcabine kunt bereiken. Nieuw is ook het aanritsbare kuipzeil. Dit verhoogt het opzetgemak. Het platform – de aanhanger die nu bij Campooz in eigen beheer wordt geproduceerd – is zwart gepoedercoat en met de hand gemaakt in een sociale werkplaats. Ander Campooz-nieuws is dat de modellen Fat Freddy, Lazy Jack en Sleepy Joe een totale make-over hebben ondergaan, met ander tentdoek, een hogere instap en een standaardluifel die eenvoudig uitgebreid kan worden naar een voortent.

Isabella Dove voortent

Isabella, het Deense kampeermerk dat naast caravanvoortenten ook kampeermeubels en andere toebehoren produceert, heeft twee nieuwe voortenten toegevoegd aan de collectie: de Nordic en de Dove. Die laatste is een oppompbare voortent voor zowel caravan als kampeerauto, met een voertuighoogte van 245 tot 270 cm. Een elastisch vetersysteem in de wand voorkomt losse flappen en zorgt voor een strakke constructie. Standaard heeft de Dove een afritsbaar petluifeltje en optioneel kun je ook een grotere luifel bestellen. Ook nieuw is de Nordic: een voortent voor meerdere seizoenen. Zo is het dak van een stevig, weerbestendig en gecoat materiaal en hebben de ramen blinderingsflappen met ritssluitingen aan de buitenzijde om bij afwezigheid je ramen te beschermen. De voortent is leverbaar in twee dieptes, 240 en 300 cm.

Ventje bouwt elektrische buscamper

Ventje, het nog jonge Nederlandse camperbedrijf dat onder meer VW Transporters ombouwt tot camper, heeft een nieuwe elektrische kampeerbus ontwikkeld: de eVentje, die ook meteen is genomineerd voor de verkiezing van ‘het meest duurzame kampeermiddel’. eVentje is ontworpen op basis van de ID.Buzz van Volkswagen dat volgens de fabrikant het meest efficiënte elektrische busje op de markt is. Om een comfortabele binnenruimte te bereiken in dit compacte busje, ontwikkelden de bouwers van Ventje een innovatief systeem dat via het schuiven van de voorstoel de zit- en ligruimte automatisch vergroot. Daarmee werd het eVentje onlangs opgenomen in de Goed Product Ontwerp Top 100.

TakeOff met E-Trailer system

Easy Caravanning is de Nederlandse producent van de TakeOff: een crossover tussen de compacte caravan en de vouwwagen, met een opzettijd van slechts enkele seconden. De TakeOff, die genomineerd is voor de verkiezing van ‘het meest duurzame kampeermiddel’, kan vanaf modeljaar worden uitgerust met het E-Trailer systeem. Om de innovatieve vouwcaravans nog veiliger en comfortabeler te maken. Via een app op de telefoon wordt allerlei informatie inzichtelijk, zoals kogeldruk, bandenspanning en bandentemperatuur. Afhankelijk van de modules waarmee de klant de TakeOff heeft uitgerust, toont het systeem bijvoorbeeld ook de temperatuur van de koelbox en helpt het de TakeOff waterpas te zetten. Ook Track&Trace is mogelijk met E-Trailer. Omdat de TakeOff normaal gesproken niet is uitgerust met een accu aan boord, hebben de technici nauw samengewerkt met E-Trailer om een uiterst compacte, lichtgewicht accu met druppellader te ontwikkelen die ervoor zorgt dat het geheugen van het E-Trailer systeem altijd behouden blijft. Het systeem is vanaf modeljaar 2024 standaard op de topserie van de TakeOff en optioneel op de andere modellen.

‘Homy’ voortent van Campooz

Campooz Caravanning, dat onder meer luifels ontwikkelt voor caravans, komt met een complete voortent, de ‘Homy’. Bijzonder is dat kampeerders zelf kunnen kiezen waar de deur moet komen: alle panelen zijn eenvoudig te verwijderen en een verandastang wordt standaard meegeleverd. Opvallend is de gelijkenis met de avontuurlijke tenttrailers, die de Drentse fabrikant bouwt. Dat geeft de caravan een net even andere uitstraling dan je gewend bent op de camping. Net zoals de Campooz tenttrailers is de Homy-voortent uitgevoerd met het Clima-C systeem en daarnaast is de voortent geheel te verduisteren.

Niet meer tillen met de e-bike lift fietsendrager

Memo, de leverancier van onder meer trekhaken voor campers en fietsendragers, introduceert de Bike Lift fietsendrager die elektrisch naar de grond zakt. Dat betekent dat je niet steeds zware e-bikes hoeft op te tillen, want de e-bikes rij je over de grond gewoon op de drager. Na plaatsing van de e-bikes is een druk op de knop voldoende om de lift te activeren. Zo worden de fietsen automatisch op de juiste hoogte gebracht, zonder enige inspanning. De Bike Lift fietsendrager wordt gemonteerd op de achterwand van de camper en heeft een draagvermogen van 60 kg, voldoende voor twee elektrische fietsen.

REDA voortent zuivert de lucht

REDA, het Nederlandse familiebedrijf dat al 33 jaar voortenten voor caravans produceert, heeft een nieuw model: de REDA Green 300. Die voortent is deels gemaakt van speciaal tentdoek dat de buitenlucht zuivert. Vier vierkante meter van het speciale REDA Greenline tentdoek is al voldoende om de vervuilende stoffen die een personenauto gedurende 1 jaar uitstoot, te compenseren. Dat filteren van de lucht kan miljoenen keren worden herhaald. In laboratoriumtests is het stikstofdioxidegehalte in de lucht tot zelfs 55 procent gedaald. Daarnaast is het REDA Greenline tentdoek schimmelwereld en zelfreinigend: een absolute primeur op de Kampeer & Caravan Jaarbeurs.

Smitveld-luifel voor Kip Shelter

Smitveld, de producent van avontuurlijke tenttrailers en vouwwagens, heeft een luifel ontwikkeld voor de Kip Shelter, het mini-caravannetje met achterdeur. De Smitveld Tag Shelter is uit te breiden naar een complete voortent waarmee je de leefruimte van de Kip Shelter in een oogwenk verdubbelt. Daarnaast levert de Tag Shelter veel extra comfort op: zo zit je lekker beschut tegen de regen achter de caravan en als het zonnetje schijnt kun je lekker in de schaduw een boekje lezen. Voordeel van de Smitveld luifel is dat de achterdeur van de caravan volledig open kan – iets dat bij de originele luifel niet mogelijk is

Flyer e-bike met ABS

Op het Fietsparcours kun je een testrit maken met de nieuwe Flyer GoTour ABS: een nieuwe e-bike van de Zwitserse fabrikant, die voorzien is van ABS. Het Anti Blokkeer Systeem is ontwikkeld door Bosch en voorkomt dat het voorwiel blokkeert, ook bij krachtig remmen. Dat betekent dat je dus niet meer over de kop kunt slaan en dat je ook in noodsituaties controle blijft houden over de e-bike. De Flyer GoTour is verder voorzien van hoogwaardige componenten, zoals een krachtige Bosch-motor, hydraulisch bediende de in eigen beheer ontwikkelde fietsverlichting met prominente dagrij-verlichting. Het nieuwe display geeft, naast informatie over actuele snelheid, afstand en actieradius ook schakeladviezen.

Nieuws bij VB Airsuspension

VB Airsuspension, het Nederlandse bedrijf dat wereldwijd luchtveringsystemen ontwikkelt voor onder meer ambulances en campers, heeft twee primeurs. Nieuw is de bedieningsunit voor de hulpluchtvering waarmee campers aan de achterkant kunnen worden uitgerust. Die hulpluchtvering verbetert de wegligging van kampeerauto’s en de nieuwe bediening is nauwkeuriger, gebruiksvriendelijker en vooral eenvoudiger in te bouwen dan de huidige bedieningsunit. Daardoor kan het display op elke positie op het dashboard worden gemonteerd. Ook nieuw zijn de composiet bladveren van VB, die de zware stalen bladveren van campers vervangen. Die composiet bladveren hebben twee voordelen: een betere wegligging en een forse gewichtsbesparing van 20 tot zelfs 30 kilo. De nieuwe VB bladveren zijn beschikbaar in een light-, medium en een heavy-uitvoering, afhankelijk van het type camper.

Sitta nieuwe daktent van BTBD

Dare To Be Different, een Nederlandse daktentenfabrikant, toont de Sitta op de Kampeer & Caravan Jaarbeurs. Hij past op vrijwel alle personenauto’s en is dan circa 30 cm hoog. De Sitta is een zogenaamde softshell daktent, met een hoes van vrachtwagendoek als bescherming tegen wind en regen. De daktent klap je in seconden uit en binnen 5 minuten is de daktent gebruiksklaar. Bijzonder aan de Sitta is het robuuste polycotton tentdoek van TenCate: slijtvast en ademend. De Sitta is geschikt voor twee personen: in de daktent ligt een matras van 140 bij 230 cm. Voor langer verblijf is een ondertent beschikbaar, als extra leefruimte, of om in te koken als het een keertje wat minder weer is.

iris

Gerelateerde artikelen