Mark de Vos, CEO van Goboony, Europa’s grootste deelplatform voor camperreizen, pleit voor een heroverweging van het huidige verbod op wildkamperen in Nederland. Hij stelt voor dit op een kleinschalige en gecontroleerde manier mogelijk te maken. De Vos ziet een vergunningstelsel voor zich, voor een select aantal kampeerders dat bewezen heeft zich in de vrije natuur te kunnen gedragen. “In Nederland hebben we te maken met een enorme druk op populaire vakantiebestemmingen, omdat iedereen tegelijk op vakantie gaat. Zou het niet mogelijk zijn om mensen die op zoek zijn naar rust, natuur en vrijheid, onder heldere voorwaarden, de kans te geven om op een aantal zorgvuldig geselecteerde plekken in de natuur te verblijven?” stelt De Vos.
Het verbod op wildkamperen, dat sinds 1 juni 2020 van kracht is, werd ingevoerd om de kwetsbare natuur te beschermen en misbruik van natuurlijke gebieden te voorkomen. De Vos erkent dat de natuur in Nederland schaars is en dat ongereguleerd wildkamperen de ecologische balans kan verstoren. Hij vergelijkt dit met landen als Schotland en Noorwegen, waar veel meer ruimte is voor wildkamperen.
Toch gelooft hij dat een dergelijk verbod niet strikt nodig hoeft te zijn in Nederland: “Het gaat om balans. Met een vergunningssysteem dat rekening houdt met aantallen, locaties, verblijfsduur en seizoensgebonden beperkingen, moeten we een manier kunnen vinden.”
Online natuurexamens
Niet iedereen zou zomaar een vergunning moeten kunnen krijgen. De Vos stelt voor dat potentiële kampeerders een online examen afleggen, vergelijkbaar met examens in andere disciplines, om hun kennis van natuurbehoud en verantwoord kamperen te testen. Zoals bijvoorbeeld nu gedaan wordt bij Bedrijfshulpverleningcursussen. Eerst verdiepen deelnemers zich via een online module in de de materie. Daarna doen ze online examen. “Bij Goboony hanteren we de regel dat je een kampeerplek altijd schoner achterlaat dan hoe je deze aantrof.
Wij zien dat mensen graag hun handen uit de mouwen steken, mits ze erop kunnen rekenen dat anderen dat ook doen. En daarom moet deze verantwoordelijkheid voor iedereen gelden die in de natuur wil verblijven. Een dergelijk examen kan bijdragen aan het bewustzijn en de zorg voor de natuur. Het huidige verbod op wildkamperen gaat te ver en ontneemt Nederlanders een unieke manier om hun eigen land te ervaren. We kennen allemaal wel een voorbeeld van kinderen die in Azië, Afrika of Amerika zijn geweest, maar nog nooit iets avontuurlijks in hun eigen land hebben gedaan.
Het is tijd om deze strikte regels te herzien en Nederland weer vrij te maken voor avontuurlijke kampeerders die dat echt willen,” aldus De Vos. Hij erkent dat er nog obstakels zullen zijn om een dergelijk systeem in te voeren, maar is optimistisch: “Waar een wil is, is een weg.”