Caravan primeurs

Op pad met het gemak van thuis: dat is de caravan, de grootste vakantievriend van Nederland. Met bijna 500.000 caravans in Nederland staat ons land in de top-3 van landen met het meeste aantal caravans per 1.000 inwoners. Hier zie je de belangrijkste primeurs.

 Caravans worden nóg comfortabeler en luxer. Dat is een duidelijke trend voor modeljaar 2020. Door al die extra gadgets aan boord zouden caravans ook steeds zwaarder worden, maar dat pareren fabrikanten door het gebruik van lichtgewicht materialen en hoogwaardige constructietechnieken. Zodat ook de kleinere auto’s geschikt blijven als caravantrekker. Een andere trend waait over uit de camperwereld: de caravanindeling met enkele bedden. Die ooght in eerste instantie wellicht wat ongezellig, maar levert wel veel in- en uitstapgemak op en ’s nachts hoef je niet over je partner heen te klimmen voor een bezoek aan het toilet. Tijdens de romantische momenten maak je van die enkele bedden in een handomdraai een groot tweepersoonsbed - bij de nieuwe Eriba Nova zelfs 200 bij 230 centimeter.

Elektrisch aangedreven caravan
Een andere ontwikkeling is die van de elektrisch aangedreven caravan. Vorig jaar introduceerde Dethleffs daarvan een studiemodel en inmiddels heeft ook chassisfabrikant AL-KO een prototype met geïntegreerde accu’s die de caravanwielen met een elektromotor aandrijven. Zo krijgt de trekauto ‘windje mee’, net als bij de e-bike, en kan de caravan tijdens heuveltje-af eventueel zelfs de accu’s van de elektrische auto bijladen, waardoor een grotere actieradius ontstaat. Toch zal het nog wel een aantal jaren duren voor we de elektrisch aangedreven caravan op straat zien. Eerst zullen wetgevers zich over die ontwikkeling moeten buigen, met nieuwe toelatingseisen en rijbewijsregels.

Hieronder lees je over de belangrijkste caravanprimeurs op de Kampeer & Caravan Jaarbeurs.

Adria Astella

Caravantrends - Kampeer en Caravan Jaarbeurs Een blikvanger op de beurs is de Adria Astella, een hotelkamer op wielen, met een woonlounge, een royale keuken, een luxe slaapkamer en een badkamer met instapdouche. Om ‘m te kunnen trekken heb je een zware auto nodig, maar Adria bedacht een nieuw concept: je kunt de Astella laten plaatsen waar je maar wilt, via geselecteerde dealers. Een jaarplaats aan het Gardameer, een winterseizoen in Oostenrijk, drie maanden op een luxe strandcamping aan de Costa Brava. Adria mikt daarmee op een nieuwe doelgroep en gaf haar designteam de vrije hand. Met de Astella als resultaat. Meer informatie.

Dethleffs Nomad

Caravantrends - Kampeer en Caravan JaarbeursDe Nomad is een luxe caravanserie van Dethleffs. Hij is compleet nieuw ontwikkeld en er zijn ook een paar nieuwe indelingen te zien op de Kampeer & Caravan Jaarbeurs, waaronder de 490 BLF: een echte tweepersoonscaravan met een open woonkeuken aan de voorkant, een royale lounge in het midden en achterin een Frans bed met daarnaast de badkamer. Binnen zien we licht notenhout voor de meubels en hoogglans beige kastkleppen. Qua uitrusting zit alles erop en eraan, tot en met een geavanceerd lichtdesign waarmee je de caravan helemaal in het sfeerlicht kunt zetten. Meer informatie.

Tabbert Cellini

Caravantrends - Kampeer en Caravan Jaarbeurs Nóg een blikvanger op de beurs en meteen de duurste caravan van Nederland: de Tabbert Cellini 750 HTD met een slide-out die de caravan nog 60 centimeter breder maakt. De Cellini is 10,27 meter lang, kost in de standaarduitvoering al 80.000 euro en het beursexemplaar tikt ruimschoots de 100.000 euro aan. Maar dan zit er ook álles in dat je kunt bedenken, tot en met een badkamer over de volle breedte: bijna 2,50 meter lang en 1,20 meter breed. Plus een spraakgestuurd besturingssysteem voor de verlichting en het multimediasysteem. ‘Hey Cellini, zet de radio aan!’ Meer informatie.

Bürstner Averso Harmony Line

 

Caravantrends - Kampeer en Caravan Jaarbeurs Je herkent ‘m aan de bronskleurige striping op de spiegelgladde buitenkant: de Harmony Line-uitvoering van de Bürstner Averso. Het is de designuitvoering van de reguliere Averso en dat zie je meteen zodra je binnenstapt. Lichtgekleurde, hoogglans deurtjes voor de bovenkasten, doorgestikte lederen bekleding met een chique geborduurd Harmony Line-logo en een riant uitzicht op de 32 inch televisie. Dat maakt de Averso helemaal van 2020. Leuk detail zijn de twee afneembare magnetische led-lampjes in de woonlounge, die je in de slaapkamer kunt vastklikken maar ook los kunt gebruiken: als sfeerverlichting onder de luifel. Meer informatie.

Eriba Nova

Caravantrends - Kampeer en Caravan Jaarbeurs Nieuw bij de Eriba Nova is de Climadur-techniek, een isolatiesysteem zonder koudebruggen. Dat maakt de nieuwe Eriba uitermate geschikt voor de wintersport. Net als de wanden zijn ook vloer en dak voorzien van waterbestendige polyurethaan verstevigingstrips en duurzame XPS-isolatie. Binnen oogt de caravan heel licht en ruimtelijk, onder meer door het grote dakraam, de nieuwe lichte houtkleur voor bijvoorbeeld de bovenkastjes en het hoogglans witte meubelwerk in de keuken. Van de nieuwe Nova zijn 9 indelingen beschikbaar, waaronder ook indelingen met enkele bedden, Frans bed en een familiecaravan met stapelbed voor de kinderen.

Adria Altea

Caravantrends - Kampeer en Caravan Jaarbeurs Alle Adria-caravans hebben een upgrade gekregen door middel van het Adria Inclusive-pakket. Alle extra’s zitten nu standaard aan boord, zoals een hordeur, grote Midi Heki dakluiken voor extra lichtinval, een Bluetooth-systeem met speakers zodat je je eigen muziek kunt streamen en bijvoorbeeld extra leesspotjes die allemaal een USB-aansluiting hebben - handig met pubers. Nieuw aan de Altea is het lichte houtdecor en de bijpassende meubelstoffering. Interessant zijn ook de familiecaravans van Adria, met een stapelbed voor de kinderen. Uitbreidbaar van twee naar drie slaaplagen, zodat elk kind z’n eigen minislaapkamer heeft. Kijk hier voor meer.

KCJ 2020

Wat hebben we genoten op de Kampeer & Caravan Jaarbeurs 2019! Voor de agenda: editie 2020 vindt plaats van 7 tot en met 11 oktober 2020!

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwtjes rondom de Kampeer en Caravan Jaarbeurs? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.