Nieuws

Met een elektrische auto de bergen in

02 september 2021

Ga jij binnenkort met een elektrische auto in de bergen rijden? De forse trekkracht die vanaf stilstand al beschikbaar is, is een van de grote voordelen van een elektrische auto. Een steile helling kost dan ook weinig moeite. Let op dat een helling oprijden wel meer energie kost dan normaal, op een rechte weg. Deze energie is gelukkig gedeeltelijk terug te winnen als je regeneratief remt.

De berg op…

Het is goed te doen voor een elektrische auto om de berg op te rijden. Het enige waar je rekening mee moet houden is een hoger energieverbruik en daardoor een minder lange actieradius. Voor je aan een bergpas begint is het dus belangrijk om te zorgen voor wat extra lading in de accu. Zeker omdat je meestal niet veel laadpunten langs de bergwegen tegenkomt.

De berg af…

Een voordeel van afdalen met een elektrische auto is dat je een deel van de energie, die je bij het omhoog klimmen hebt verbruikt, weer kunt regenereren (terugwinnen) door de elektromotor als dynamo te gebruiken. Zo ontzie je, net als bij het afremmen op een brandstofmotor, de remmen en dit is extra belangrijk bij een zware elektrische auto. Onderaan de berg zul je zien dat de accu voller is dan hij bovenop de berg was. Eker als je de auto op de stand zet waarin hij het sterkt regenereert. Je hebt onderaan de streep op deze manier minder verbruikt in de bergen dan een brandstofauto.

Ook interessant