Nieuws

Hoe duurzaam kampeer jij?

21 september 2022

Uit onderzoek blijkt dat kamperen een van de meest duurzame vormen van vakantierecreatie is, na vakanties waarbij de trein wordt gebruikt. Vlieg- en vooral cruisevakanties blijken de grootste viespeuken in die onderzoeken. Dat kamperen ‘groen’ is, is geen reden voor de kampeerbranche om op de handrem te gaan: ook tijdens de Kampeer & Caravan Jaarbeurs is er volop aandacht voor duurzame producten.

Crosscamp Flex Electric

Tijdens de Kampeer & Caravan Jaarbeurs is er ook aandacht voor elektrische campers. Zoals de Crosscamp Flex Electric, een zogenaamde ‘urban camper’ uit de Erwin Hymer Groep. EHG was overigens al in 2019 met een elektrisch aangedreven camper op de beurs, met de Dethleffs Globevan. De Crosscamp Flex Electric is gebouwd op basis van de Opel Zafira-E Life met een accupakket van 75kWh met een actieradius van 322 km. Dat accupakket kan met 100 kW geladen worden, waardoor de accu in 48 minuten op 80 procent zit. Om alle energie uit dat accupakket te gebruiken voor die actieradius is er een extra batterij voor verlichting, een koelbox en USB-aansluiting voor het opladen van smartphones, camera’s en tablets.

Duurzaam Tonke

Elektrische campers

Elektrisch aangedreven buscampers, halfintegraals en integraalcampers zijn nog zeldzaam op de campermarkt. Dat zit zo: camperfabrikanten hebben nog geen alternatief doordat de wetgeving nog niet is aangepast. Daardoor is het onmogelijk om 100 procent elektrische, dan wel via waterstof aangedreven campers te bouwen die geschikt zijn voor het B-rijbewijs. Door de toevoeging van een accupakket worden campers fors zwaarder dan de wettelijk toegestane 3.500 kg waardoor een C1-rijbewijs nodig is. Zolang die wetgeving niet is aangepast, is het economisch onhaalbaar om op grote schaal stekkercampers te bouwen. Bovendien zijn camperfabrikanten afhankelijk van de automerken die elektrische versies van hun bedrijfswagens aanbieden. Die zíjn er wel, voor koeriersdiensten in de steden, maar die wegen al snel meer dan 4.000 kg. En dan nóg hebben ze een beperkte actieradius. Ook hier wachten de automerken dus op aanpassing van de wet. Er is één campercategorie die wél probleemloos elektrisch kan: de ‘urban camper’. Bijna alle merken hebben inmiddels zo’n e-versie, zoals de Crosscamp Flex Electric, Tonke EQV Touring, Bürstner Lineo Electric en Pössl e-Vanster – wagens met een bereik van rond de 300 emissievrije kilometers.

Duurzaam Smitveld-Ecoline

Duurzaamheid en kamperen

De Nederlandse tentenfabrikant Karsten die tenten produceert uit gerecyclede spijkerbroeken (dat scheelt 100.000 liter water per tent) en vouwwagenfabrikant Smitveld. Die het nieuwe, duurzame tentdoek van Ten Cate gebruikt dat voor 50 procent is gemaakt van gerecyclede petflessen en waarbij een groot percentage katoen is vervangen door het duurzamer gekweekte hennep. Andere voorbeelden zijn de biologische – in plaats van chemische – toiletvloeistoffen van Thetford en Solbio, drinkwaterbesparende oplossingen zoals de O3 module om het water in drinkwatertanks veilig te houden en het Thetford iNDUS toiletsysteem dat inmiddels bij drie camperfabrikanten wordt toegepast (Bürstner, Frankia en Adria) en waarbij in plaats van drinkwater zogenaamd grijs water (restwater uit douche en afwas) wordt gebruikt om het campertoilet door te spoelen.

Op het gebied van kampeerauto’s zijn er nog meer duurzame ontwikkelingen: de meeste camperfabrikanten bieden af-fabriek zonnepanelen in combinatie met lithiumaccu’s aan, waardoor campers onafhankelijk van het vaste stroomnet hun eigen – groene – energie opwekken. Nog een voorbeeld is het Nederlandse Ventje, dat campervans volledig circulair intimmert met gecertificeerd FSC-hout en waarbij schapenwol wordt gebruikt voor de isolatie. Op het Duurzaamheisplein tijdens de Kampeer & Caravan Jaarbeurs (5 t/m 9 oktober) zijn ook de elektrisch aangedreven campers van Crosscamp, Tonke, Etarki en Fixxter aanwezig.

Off-Grid met Ecoflow

We kennen de zonnepanelen waarmee campers onafhankelijk van de stroompaal hun eigen – groene – energie opwekken en opslaan in en lithiumaccu’s, waardoor ze op de mooiste plekjes kunnen staan. Maar dat kan natuurlijk ook met een tent of vouwwagen. Stroom haal je dan uit je portable powerbank, zoals die oplossingen van Ecoflow: een draagbare lithiumbatterij in een solide behuizing die is voorzien van alle mogelijke stekkeroplossingen, zoals 230 Volt voor verlichting en het koffieapparaat, plus diverse USB-A en USB-C stopcontacten om telefoons, camera’s en tablets op te laden. Zo is het ook voor tent- en vouwwagenkampeerders mogelijk om ‘off-grid’ onafhankelijk van de stroompaal op de mooiste plekken van de camping te staan. Ecoflow levert ook zonnepanelen om de portable powerbank vervolgens weer op te laden op basis van zonne-energie.

Duurzaam Ecoflow

Ook interessant