Kampeer Duurzaamheidsprijs

De Kampeer Duurzaamheidsprijs zet jouw product op de kaart!

duurzame camper

Om ook in de toekomst te genieten van al het moois dat kamperen te bieden heeft, is het belangrijk dat er meer aandacht besteed wordt aan duurzaamheid in de branche. Daarom lanceren KCJ, Kampeer & Caravan Industrie (KCI) én de Nederlandse Kampeerauto Club (NKC) op de komende editie van Kampeer & Caravan Jaarbeurs een nieuw initiatief:

de  Kampeer Duurzaamheidsprijs. 

Helaas is de inschrijvingsdatum verlopen en is het niet meer mogelijk om je duurzame innovatie aan te melden. Binnenkort worden de genomineerden bekend gemaakt en kan er gestemd worden door het grote publiek.

2 Categorieën

Iedereen die een nieuwe duurzame kampeerinnovatie heeft kan meedoen in één van de onderstaande categorieën. Natuurlijk moet de innovatie toekomstbestendig zijn en is de praktische relevantie belangrijk. Milieubescherming, behoud van hulpbronnen, circulariteit en andere duurzaamheidsaspecten worden steeds belangrijker, ook in de kampeerbranche. Om de doelstellingen van de Europese Green deal te halen, moet elke sector zijn bijdrage leveren. Daarom worden bijzondere ontwikkelingen en prestaties op dit vlak extra beloond!

duurzame camper

Meest duurzame innovatieve camperproduct

In deze categorie wordt het beste duurzame innovatieve camperproduct gezocht. Alles wat gelinkt is aan de camper(branche) van technische snufjes, aandrijving en onderdelen tot duurzame comfortverhogende producten, komt in aanmerking. Zolang het innovatief en duurzaam is én een verbinding heeft met de camper.

Kampeer Innovatieprijs categorie kamperen

Meest duurzame innovatieve kampeerproduct

In deze categorie gaat het om de beste duurzame innovatie voor de kampeerbranche. Dat kan op het gebied van overnachten zijn, maar ook accessoires, sportattributen, en bijvoorbeeld kampeeronderdelen komen in aanmerking. Kortom: alles wat een verbinding heeft met de kampeerindustrie, wat innovatief is én het liefst ook nog duurzaam!

Hoe werk het Kampeer Innovatieprijs

Hoe werkt de Kampeer Duurzaamheidsprijs?

 • Schrijf je vóór 31 augustus kosteloos in via de aanmeldbutton voor de Kampeer Duurzaamheidsprijs. Zorg dat je een korte video (elevator pitch max. 40 seconden) gereed hebt, goede afbeeldingen en een beschrijving van jouw innovatie
 • Na 31 augsustus bepaalt de vakjury de genomineerden, deze worden per mail geïnformeerd
 • Tijdens de juryvakdag presenteren alle genomineerden hun product met een live demonstratie en ontvangen ze feedback vanuit de markt
 • Alle genomineerden worden op de website van Kampeer en Caravan Jaarbeurs geplaatst, en consumenten worden opgeroepen om te stemmen op de beste duurzame innovatie. Zorg er dus dat jouw achterban ook op jou stemt!
 • De consumentenstemming telt 50% mee voor de uiteindelijke uitslag
 • Op vrijdag 30 september krijgen de winnaars persoonlijk bericht
 • 5 t/m 9 oktober zijn de winnaars aanwezig op Kampeer en Caravan Jaarbeurs én ze worden meegenomen in het officiële persbericht

Belangrijke data Kampeer Duurzaamheidsprijs

 • 31 augustus: deadline aanmelding
 • september: vakjury bepaalt de genomineerden en er is een juryvakdag voor de genomineerden
 • 12 – 25 september: online stemmen door consumenten
 • 5 oktober: bekendmaking van de winnaar(s) én interview tijdens het NKC KCI Duurzaamheidscongres
 • 5 – 9 oktober: tijdens Kampeer en Caravan Jaarbeurs staan de winnende producten op het Innovatie-Duurzaamheidsplein én ze worden meegenomen in het officiële persbericht

Award Kampeer Innovatieprijs

Te winnen prijzen Kampeer Duurzaamheidsprijs

1ste plek winnaars:

 • Gratis spotlight plek van 30m2 op het Innovatie-Duurzaamheidsplein tijdens Kampeer en Caravan Jaarbeurs
 • Promotie tijdens het NKC KCI Duurzaamheidscongres in samenwerking met Jaarbeurs
 • Interview op het hoofdpodium tijdens Kampeer en Caravan Jaarbeurs
 • Veel (internationale) media aandacht tijdens de beurs, maar ook zeker nog daarna
 • Promotie op de website en social media kanalen van Kampeer en Caravan Jaarbeurs
 • Als winnaar word je meegenomen in het officiële persbericht van KCJ tijdens de beurs

Genomineerden:

 • Gratis standruimte van 5m2 p het Innovatie-duurzaamheidsplein tijdens Kampeer en Caravan Jaarbeurs
 • Promotie op de website en social media kanalen van Kampeer en Caravan Jaarbeurs

Alle winnaars en genomineerden kunnen in 2023 tegen het KCI-kortingstarief een stand bijboeken om hun product toe te lichten en te promoten. 

Wie zijn de vakjuryleden van de deze duurzame kampeerprijs?

Leo Diepemaat jurylid Kampeer Innovatieprijs

Leo Diepemaat
Voorzitter Kampeer en Caravan Industrie

Al van jongs af aan is Leo Diepemaat een kampeerder in hart en nieren. Van het Indianententje op zolder naar kamperen in de achtertuin tot de vele kampeervakanties die volgden.
Daarnaast is hij al ruim 50 jaar werkzaam in de kampeerbranche. Vlak na zijn opleiding is hij begonnen met zijn eigen caravanbedrijf, wat hij in 2006 heeft verkocht. Een jaar later behartigde hij in Nederland en België de belangen van de Duitse merken T.E.C en LMC en later werden hier ook de merken Dethleffs en Sunlight aan toegevoegd. Daarna heeft hij tot en met 2019 de marketing voor ERWIN HYMER GROUP voor de Nederlandse en deels Belgische markt verzorgd. Ook is hij 10 jaar voorzichter geweest de caravan afdeling bij de BOVAG en hij is sinds 2004 actief betrokken bij de Kampeer en Caravan Industrie (K.C.I.).

Marloes van der Berg jurylid Kampeer Innovatieprijs

Marloes van den Berg
Chief Sustainability Officer en directielid bij Jaarbeurs

Voordat Marloes de uitdaging op zich nam om Jaarbeurs te leiden richting de meest duurzame venue van Europa in 2030, was zij commercieel directeur bij Jaarbeurs en verantwoordelijk voor het merkenportfolio. Met meer dan 15 jaar ervaring in de evenementenbranche is zij sinds 2013 actief betrokken bij alle evenementen van de Jaarbeurs in de kampeerbranche, waaronder KCJ. Marloes is voorzitter van het Business Peloton Utrecht, dat verantwoordelijk is voor het naar Utrecht halen van de drie grote wielerrondes: de Giro, de Tour de France en (deze zomer): la Vuelta!

Voor meer info over wat Jaarbeurs allemaal doet op het gebied van duurzaamheid, neem eens een kijkje op www.jaarbeurs.nl

Gerben Hardeman jurylid Kampeer Innovatieprijs

Gerben Hardeman
Programmaleider NKC ‘Beter op reis’

Met een ‘Master’ in ‘Responsible Tourism Management’ en ruim 13 jaar praktische kennis en ervaring op het gebied van verantwoord toerisme binnen de reiswereld is hij nu bezig met de verduurzaming van de camperwereld. Hij is jarenlang initiator geweest van de Sustainable Travel Award. Bovendien is hij met ANVR en BUAS zelf prijswinnaar geweest van de internationaal prestigieuze UNWTO Innovation Award en de WTTC Tourism for Tomorrow Award. Sinds 2021 is hij aan de slag als Programmaleider Duurzaamheid binnen NKC, Europa’s grootste camperclub, en werkt hij graag samen om duurzame innovaties binnen de camper- en kampeerwereld in de schijnwerpers te zetten.

Jurylid Duurzaamheidsprijs Folker vd molen

Folkert van der Molen
Eigenaar van Van der Molen Environmental Internet Services

Folkert van der Molen is eigenaar van Van der Molen Environmental Internet Services, een internet-onderneming met verschillende websites op het gebied van duurzaamheid, waaronder het Online Kenniscentrum Duurzaam Ondernemen.
Dagelijks trekken zijn websites duizenden bezoekers. Folkert is daarnaast eigenaar en organisator van de MVO Manager van het Jaar verkiezing. Daarnaast is hij ook founder en was hij  tot mei 2022 organisator van het jaarlijkse grootse Nationaal Sustainability Congres. Ook is Folkert mede-organisator geworden van Purpose Day. Folkert is door zijn werkzaamheden zeer goed op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en producten op het gebied van duurzaamheid. In de periode 1986-2021 was Folkert werkzaam op het gebied van milieu & duurzaamheid als marketingmanager bij adviesbureaus op het gebied van duurzaamheid. Zie verder www.vandermolen-eis.nl

 

DW Harinck jurylid Kampeer Innovatieprijs

DW Harinck
Presentator, schrijver en vlogger in de kampeerbranche

Dick William Harinck werkt sinds 1997 in het campingwereldje. Hij startte zijn journalistieke kampeercarrière bij de ANWB als eind- en vervolgens hoofdredacteur van de KCK (dat inmiddels KampeerKampioen heet). Daarna werd hij directeur communicatie bij Vacanceselect en sinds zeven jaar runt hij zijn eigen mediabedrijf. ‘DW’, zoals iedereen hem noemt. Hij schrijft artikelen en reportages voor tijdschriften in binnen- en buitenland en test caravans, campers, (dak-)tenten, vouwwagens en alles wat daar verder bij komt kijken. Verder is hij de schrijvende kracht achter de website camp-to-go.nl en werkt hij mee aan het Camp to Go tv-programma op RTL4. Daarnaast is DW een bekend gezicht bij Campingtrend.nl als mede-presentator van de Campingtrend Liveshows en vlogt hij op het YouTube-kanaal van Campingtrend over zijn kampeeravonturen.

Mariken Stolk Jurylid Kampeer Duurzaamheidsprijs

Mariken Stolk
Strategisch communicatieadviseur Duurzame Mobiliteit Milieu Centraal

Mariken Stolk werkt sinds 2007 aan het thema Duurzaam toerisme bij voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Milieu Centraal helpt consumenten bij het maken van duurzame keuzes in het dagelijkse leven. Of het nu gaat om energiebesparing, bewust winkelen of duurzaam vervoer, Milieu Centraal helpt je op weg. Voor vakantiegangers heeft zij de tool Klimaatwijs op reis ontwikkeld. Daar kunnen mensen de CO2 impact van hun reis kunnen berekenen en alternatieven krijgen voor het verlagen van de impact van hun reis. Ook heeft Milieu Centraal een uitgebreid dossier over reizen per trein door Europa, om mensen op weg te helpen bij het boeken van een internationale treinreis. Samen met de Nederlandse Kampeerauto Club maakte Milieu Centraal een speciale versie van de Klimaatwijs op reis tool voor de camperaar. Mariken is zelf een fervent kampeerder.

Logo NKC

Nederlandse Kampeerauto Club (NKC)

De NKC is de grootste camperclub van Europa. De NKC biedt het inspiratie- en expert platform voor alle camperaars in Nederland én Europa. Advies en camperplaatsontwikkeling zijn cruciaal in de belangenbehartiging. Ook een gevarieerd reisaanbod, verzekeringen en een juridische helpdesk behoren tot de dienstverlening. Daarnaast is sinds 2021 duurzaamheid één van de belangrijke pijlers van NKC. Het programma ‘Beter op reis’ speelt hier op in.

Logo KCI

Kampeer en Caravan Industrie (KCI)

KCI (Nederlandse vereniging voor de Kampeer- en Caravan Industrie) is de branchevereniging van fabrikanten en importeurs van caravans, campers, vouwwagens, (dak- en voor-)tenten, accessoires en toebehoren.

Consumenten kunnen via het informatieplatform www.Camp-to-Go.nl terecht voor advies, informatie en tips over kamperen in de breedste zin van het woord.

Logo KCJ

Kampeer en Caravan Jaarbeurs

Kampeer & Caravan Jaarbeurs vindt dit jaar plaats van woensdag 5 t/m zaterdag 9 oktober en trekt jaarlijks zo’n 45.000 kampeerliefhebbers. Van de nieuwste kampeermiddelen tot accessoires en interactieve workshops. Bezoekers maken er kennis met outdoor activiteiten, van hiken tot bushcraft, en ontdekken de meest verrassende bestemmingen en campings voor hun volgende kampeeravontuur.

Op deze wedstrijd zijn voorwaarden van toepassing. Heb je nog vragen over de Kampeer Duurzaamheidsprijs dan kun je mailen naar innovatieprijs@jaarbeurs.nl