Nieuws

Zo zet je je caravan waterpas

20 augustus 2021

Eenmaal aangekomen op plaats van bestemming, is het wel handig als de caravan, voor het verdere verblijf, waterpas staat. Wij hebben een 5-stappenplan voor je gemaakt om dit voor elkaar te krijgen.

Stap 1: controleer je staanplaats
Zeker als je op een heuvelachtig terrein staat, is het goed om van te voren je staanplaats te verkennen. Welk plekje is het meest vlak en daarom geschikt om je caravan neer te zetten? Zelfs het kleinste hobbeltje of kuiltje kan een verschil maken, dus kies zorgvuldig de beste plek uit.

Stap 2: Zet waterpas over de breedte-as
Voor het waterpas zetten over de breedte-as van de caravan heb je wat stevige attributen nodig. Alleen de stabilisatiesteunen van de caravan zijn niet voldoende. Denk aan oprijwiggen, een potkrik met assteunen of een leveller die extra stevigheid bieden. Wat simpele plankjes opstapelen kan ook, maar deze gaan natuurlijk niet al te lang mee.

Bij het waterpas zetten kun je het beste de linkerkant beginnen met omhoog brengen. Begin dus niet met de tentzijde van de caravan. Dit om te voorkomen dat de instap in de deur een stuk hoger wordt, waardoor de voortent niet goed meer aansluit aan de grond.

Stap 3: Zet waterpas over de lengte-as
Is het gelukt om de caravan in de breedte goed waterpas te zetten? Dan is het waterpas zetten over de lengte-as een makkie. Je hoeft alleen het neuswiel nog in- of uit te draaien.

Stap 4: Check de stand van de caravan
Tegenwoordig kun je hiervoor verschillende apps downloaden, die direct laten zien of de caravan waterpas staat of aan welke kant de caravan toch nog een stukje omhoog moet. Deze kun je gemakkelijk opzoeken op het internet.

5. Draai de stabilisatiesteunen uit
Staat de caravan helemaal waterpas? Dan kunnen de stabilisatiesteunen uitgedraaid worden. Let op: als je een langere tijd op één plek verblijft, is het verstandig om af en toe de steunen even te controleren. Door het gewicht dat op de grond drukt, kan de grond wat gaan werken en de pootjes kunnen hierdoor wat losser komen te staan. Indien nodig kun je ze dan weer iets aandraaien.

Ook interessant