Nieuws

Winnaars bekend verkiezingen Kampeer & Caravan Jaarbeurs

05 oktober 2022
Winnaas Kampeer duurzaamheidsprijs

Tijdens de eerste beursdag van de compleet vernieuwde Kampeer & Caravan Jaarbeurs zijn de winnaars bekend gemaakt van twee prestigieuze verkiezingen: de ANWB-verkiezing ‘Camper en Caravan van het jaar’ en de Kampeer Duurzaamheidsprijs. Adria, Bürstner, het Nederlandse camperbedrijf Ventje en Karsten Tenten vielen in de prijzen. De Kampeer & Caravan Jaarbeurs vindt plaats van 5 tot en met 9 oktober en staat volop in het teken van innovaties op kampeergebied.

Elk jaar organiseert de ANWB de verkiezing Camper en Caravan van het jaar. Naast een vakjury met onafhankelijke vakjournalisten is er ook een publieksjury bij betrokken. Bij de ANWB-verkiezing ging de titel ANWB Camper van het jaar naar de Bürstner Lyseo Galery TD 649 G. Dit is een halfintegraalcamper, geproduceerd in Duitsland, met een oppompbare slaapkamer op het dak. Bij de verkiezing Caravan van het jaar ging de ANWB-titel naar de compleet vernieuwde Adria Altea, een modellenserie uit Slovenië. De Kampeer Duurzaamheidsprijs, die dit jaar voor het eerst werd uitgereikt, werd gewonnen door de Nederlandse camperfabrikant Ventje. Met het beste camperproduct en in de categorie ‘kamperen algemeen’ streek Karsten Tenten met de eer, met familietenten die gemaakt zijn van materiaal waarin gerecyclede spijkerbroeken zijn verwerkt.

ANWB-verkiezing Camper en Caravan van het jaar 2023

Opvallend aan de ‘Camper van het jaar’ is de oppompbare slaapkamer op het dak van de Bürstner Lyseo Gallery, die binnen 90 seconden gebruiksklaar is. Daarvoor zorgt een ingebouwde compressor aan boord van de winnende halfintegraalcamper. Daardoor zijn zit- en slaapgedeelte volledig van elkaar gescheiden en is de achterzijde van de camper over de volle breedte ingericht als badkamer met douche. Daarmee bouwt Bürstner een tweepersoonscamper met enorm veel ruimte. Bij de ANWB-verkiezing Caravan van het jaar 2023 zegevierde de complete Adria Altea-caravanserie. Opvallend zijn het lichtgewicht AL-KO Varia X-chassis, de polyester buitenwanden en de gewichtsbesparende, innovatieve bouwwijze van meubels en kasten. Grote ramen en dakluiken zorgen voor opvallend veel daglicht en de jury noemt ook de viltachtige, geluiddempende afwerking van de zijwanden aan de binnenzijde, plus de luxe en ergonomische toiletruimte.

Kampeer Duurzaamheidsprijs voor het eerst uitgereikt

De Kampeer Duurzaamheidsprijs is op de eerste beursdag voor het eerst uitgereikt in de historie van de Kampeer & Caravan Jaarbeurs. Er zijn twee categorieën: het meest duurzame innovatieve camperproduct en het meest duurzame innovatieve kampeerproduct. Voor beide categorieën maakte de vakjury een shortlist waarna ook het publiek een stem kon uitbrengen. Winnaar van het meest duurzame camperproduct is Ventje, een Nederlandse start-up van jonge enthousiaste camperaars die hun campervans voorzien van een compleet duurzaam en circulair interieur: het bedrijf gebruikt FSC gecertificeerd hout voor het meubelwerk en schapenwol voor de isolatie. Voor de vloer wordt CO2-neutraal geproduceerd. “Als Ventje de interieurs ook in elektrisch aangedreven campervans gaat bouwen, is er sprake van een volledig duurzame ontwikkeling”, aldus het juryrapport.

Het meest Duurzame kampeerproduct komt ook van een Nederlands bedrijf: Karsten Tenten uit het Noord-Hollandse Zwaag. De prijs ging naar de Blueline tenten die beschikbaar zijn als twee- en vierpersoonstent. Karsten produceert tenten in het eigen energieneutrale atelier in Nederland. De jury prees de enorme milieueffecten: door gebruik te maken van het duurzame tentdoek wordt bijvoorbeeld 50.000 liter water bespaard, per tent. Daarnaast is er bij productie in het Karsten atelier geen CO2-uitstoot en verder wordt snijafval van het kuipgrondzeil hergebruikt. Ook de ritsen zijn van gerecycled plastic. Door de productie in Nederland en België wordt er bovendien veel CO2-uitstoot bespaard op het gebied van transport. “Het is ongelofelijk dat er in Europa jaarlijks 640 miljoen spijkerbroeken worden weggegooid”, stelt de jury. “Karsten laat de potentie zien van circulair ondernemen waarbij jeans in de combinatie met hoogwaardig katoen een tweede (buiten)leven krijgt.” Beide winnaars zijn te zien op het Duurzaamheidsplein, waar ook de andere genomineerden te zien zijn. Ook de ANWB Camper en Caravan van het jaar zijn tijdens de beurs van binnen en buiten te bezichtigen.

Marloes van den Berg, Chief Sustainability Officer van Jaarbeurs feliciteert de winnaars: “We zijn blij dat we voor het eerst de Kampeer Duurzaamheidsprijs hebben uitgereikt. Dit initiatief draagt perfect bij aan de duurzame beweging die we momenteel bij Jaarbeurs maken. We willen niet alleen onze beurzen en events operationeel zo duurzaam mogelijk organiseren, we vinden het ook belangrijk dat we onze partners helpen duurzaamheid aan te jagen en te versnellen. De Kampeer Duurzaamheidsprijs is hier een mooi voorbeeld van.”

Ook interessant