Nieuws

Handig: luifel tips van Thule

09 december 2020
Thule luifels voor kampeerauto's en caravans

Thule is specialist op het gebied van luifels en luifel accessoires voor caravans, vans/minivans en kampeerauto’s. Voor praktisch alle recreatie voertuigen biedt Thule de juiste luifel met de bijbehorende adapters (montage beugels). Daarnaast kunt u ook kiezen uit een uitgebreid gamma aan panelen om de luifel gedeeltelijk of geheel af te sluiten, diverse tent oplossingen en andere accessoires.

Kampeerauto’s/Kampeerbussen

Praktisch alle kampeerauto’s hebben een luifel. Een luifel biedt schaduw en omdat het doek van een waterdicht materiaal is ook bescherming tegen neerslag.
Daarbij zijn er in basis twee modellen:

  • de luifels die aan de wand wordt gemonteerd (Thule Omnistor 5200 en 8000) en
  • de luifels die op het dak wordt aangebracht (Thule Omnistor 6300 en 9200).  

Waarom dakmontage? Een voertuig mag niet breder zijn dan 250 cm. Indien dat wél het geval is, is de dak-gemonteerde luifel de oplossing. Daarnaast oogt deze als een geïntegreerde luifel. En wordt dit type luifel daarom vanuit esthetisch oogpunt ook steeds vaker op smallere voertuigen toegepast.

Onder de luifel kunt u panelen aanbrengen die beschutting bieden tegen zon, de  zg. Sun Blocker zij- en voorwanden. Er zijn ook panelen die beschutting bieden tegen regen en wind, de zg. Rain Blocker zij- en voorwanden. De panelen bestaan in verschillende maten en kunt u al naar gelang uw behoefte de luifel geheel of gedeeltelijk hiermee voorzien. Combineren van de twee typen panelen is ook mogelijk.

Daarnaast biedt Thule luifeltenten voor de kampeerauto’s: Thule Panorama, Thule Residence G3 en Thule QuickFit.

De Panorama en de Residence G3 tenten bestaan uit twee zijpanelen en een voorwand. Deze worden onderling gekoppeld met profielen of een rits, een aansluiting aan de wand met een V-Rubber en de aansluiting aan het luifeldoek gebeurd met een klemprofiel. Hiermee is dan een windvaste constructie gecreëerd.

De QuickFit is een modulaire tent, die als het ware onder de luifel hangt en waarbij de luifel als frame dient. Een frameloze tent, kleine verpakking en licht in gewicht.

Caravans

Bij caravans is de oudst bekende accessoire de traditionele voortent. Dit is dan een tentdoek dat door de caravanrail wordt getrokken en daarna met een frame wordt opgebouwd.

Maar sinds begin van deze eeuw is daar verandering in gekomen. Want meer en meer caravankampeerders zagen het voordeel en gemak van de luifels aan de kampeerauto: bij aankomst in een oogwenk een beschutte plek gemaakt, waarna het vakantievieren kan beginnen.

De populairste luifel bij caravans is de dak-gemonteerde luifel (Thule Omnistor 6300) waarbij de caravanrail vrij blijft voor de traditionele voortent. Onderweg het gemak van de luifel en op de plaats van bestemming de traditionele voortent. Maar ook daarin is verandering gekomen. Inspelend op de behoefte van kort- en langkamperen is de combinatie van de luifel met eenvoudige zijpanelen en hoogwaardige luifeltenten ontstaan.

Thule biedt daarom voor caravans met een dak-gemonteerde Thule luifel meerdere oplossingen:

  • Thule Smart panels voor onderweg: de Sun- en Rain Blocker panelen
  • Thule QuickFit voor kort verblijf: een modulaire tent, die onder de luifel hangt, geen frame, compact en licht in gewicht 
  • Thule Veduta voor lang verblijf: hoogwaardige tent met goede aansluiting een wand en luifeldoek en groot grondoppervlak van 3.00M diepte

Etuiluifel voor Caravans

In het populaire segment is er ook de etuiluifel, in de volksmond ook wel de zakluifel genoemd. Thule biedt hier de Thule Omnistor 1200. Een hoogwaardige etuiluifel waarbij het uit- en inrollen met de hand gebeurd. Voor deze luifel biedt Thule:

  • Thule Smart panels voor onderweg: de Sun- en Rain Blocker panelen
  • Thule QuickFit voor kort verblijf: een modulaire tent, die onder de luifel hangt, geen frame, compact en licht in gewicht 

Let op:

  • Luifels zijn zonneluifels, die ook bescherming bieden bij neerslag.
  • Zorg altijd voor voldoende afschot van voertuig naar voorlijst en van de ene steunpoot naar de andere, om waterophoping in het doek te voorkomen.
  • Sluit bij opkomend slecht weer de luifel of voorzie het geheel van panelen of een luifeltent, zodat de wind geen grip krijgt op het luifeldoek.

Ook interessant