Stem op je favoriete duurzame innovatie

Helaas, de stemperiode voor de Kampeer Duurzaamheidsprijs gesloten

Het is nog wel mogelijk om de genomineerden van zowel beste duurzame kampeer als camperproduct hieronder te bekijken. De vakjury gaat nu weer in overleg en beoordeeld samen met de consumentenstemmen wie de uiteindelijke winnaars worden. De winnaars worden bekend gemaakt op 5 oktober tijdens het Beter op reis congres op Kampeer & Caravan Jaarbeurs. Ook zijn alle genomineerden te bewonderen tijdens de beurs op ‘Kamperen van de toekomst’.

 

De genomineerden in de categorie het beste duurzame innovatieve camperproduct zijn:

Ventje – camperbus Ventje

Ventje is een volledig duurzaam kampeerbus interieur:

> Het interieur van Ventje is gemaakt van écht hout, uit verantwoord beheerde bossen. Het gebruik van hout zorgt voor opslag van CO2, en het planten van nieuwe bomen haalt meer CO2 uit de lucht. Ze gebruiken dus géén goedkope meubelpanelen (want die bestaan uit houtpulp met een laag verlijmd plastic).
> Voor de isolatie is schapenwol gebruikt. De isolatiewaarde van wol is erg goed, het is vrij van chemische middelen, irriteert niet, heeft natuurlijke vochtregulering en vergaat niet. Een mooi, 100% natuurlijk en recyclebaar materiaal.
> De vloer is van linoleum, volledig gemaakt van natuurlijke grondstoffen en CO2-neutraal geproduceerd.
> Een zonnepaneel voorziet Ventje van alle benodigde, groene stroom.

Daarnaast planten ze twee bomen ter compensatie van de toekomstige uitstoot van iedere bus waar zij het interieur in plaatsen, of dat nu gaat om de T6.1 of de aankomende elektrische IDbuzz.
Ook produceren ze alle zelf ontworpen onderdelen in Nederland. Hun CNC machine snijdt het hout in de juiste vorm, het staalwerk komt van een fabriek om de hoek.

Want wie veel van de natuur geniet, is er veel aan gelegen om deze te beschermen, aldus Ventje.

Erwin Hymer Group Nederland B.V. – Crosscamp Flex

Elektrisch rijden is enorm in opmars, niet alleen bij personenauto’s, ook bij bestelauto’s. Tegelijkertijd groeit de acceptatie van elektrische aandrijvingen met de uitbreiding van de infrastructuur. Met de elektrisch aangedreven Crosscamp Flex haken ze in op deze trend en willen ze als specialist een brug slaan van het autosegment naar het campersegment. Crosscamp (onderdeel van Dethleffs), breidt daarom het modellensegment uit met de Flex op basis van de elektrisch aangedreven Opel Zafira e-Life. Juist de combinatie tussen dagelijks gebruik en vrijetijdsvoertuig maken de Urban Camper Crosscamp Flex zo aantrekkelijk.

Zijn compacte afmetingen maken hem geschikt voor een citytrip, parkeren in een parkeergarage gaat prima, zijn veelzijdige interieur voldoet aan de eisen van vandaag. Of het nu gaat om een weekend weg met vrienden naar de kust of lekker een paar dagen er op uit in de vrije natuur, de mountainbikes gaan gerust mee. En binnenkort dus beschikbaar met een emissievrije, elektrische aandrijving. Het model dat tijdens de beurs wordt gepresenteerd is nog een prototype, met een 75 kWh accu. Een extra accu van 95 Ah zorgt voor de verbruikers in het interieur, zoals de verlichting, de koelbox en de usb stopcontacten. De Flex op basis van de Zafira e-Life beschikt over dezelfde basisuitrusting van elk ander model Flex.

Tonke – 100% elektrische Tonke EQV Touring

De Tonke EQV Touring is een volledig elektrische camper met reële, volwassen range van 360 km. Emissievrij rijden en gasloos koken op een inductiekookplaat. Hoogwaardig gebouwd door Mercedes-Benz en Tonke om er eindeloos van te kunnen genieten.

Rijden, reizen, werken, vergaderen, ontspannen, koken en overnachten; de Touring is multifunctioneel inzetbaar, waardoor het bezit van andere voertuigen niet meer noodzakelijk is. Stilstaand verwarmen én koelen door middel van een warmtepomp zorgt voor een optimaal binnenklimaat het hele jaar rond. Kortom: compromisloos genieten!

FIXXTER Nederland – Electrische camper

Bij Fixxter vinden ze het reizen met elektrische camper alleen, nog niet genoeg wanneer het aankomt op duurzaamheid. Het product kan nog zo duurzaam zijn, maar het productieproces en ontwikkelingen voor de toekomst zijn minstens even belangrijk. Daarom werken ze samen met partners die bijdragen aan een duurzamere toekomst.

Door het productieproces van alle componenten binnen Nederland te houden wordt de uitstoot zoveel mogelijk beperkt, óók tijdens het produceren van onze elektrische camper. Zo is het voertuig niet alleen duurzaam vanaf de eerste kilometers, maar ook op de weg daarnaartoe. Door middel van slimme updates kan de e-Fixxter ook na aflevering zo duurzaam mogelijke blijven rijden. Het is het duurzaam kamperen van vandaag met een vooruitzicht op morgen.

ETARKI – Solar Camper

De ETARKI Solar Camper is 100% elektrisch, zowel in reizen als in kamperen.
Door plaatsing van hoog-vermogen zonnepanelen is het mogelijk om dit volledig autonoom (op zonne-energie) te doen: het accupakket wordt door de zon geladen en zo heb je de mogelijkheid om zonder emissie te reizen, koken en genieten. Bij onvoldoende zonne-energie kan er via een laadpaal of stopcontact bijgeladen worden.

Ze maken zoveel mogelijk gebruik van bestaande onderdelen en duurzame materialen met een lange levensduur. Zo gebruiken ze voor de carrosserie en chassis het liefst bestaande voertuigen die ze opknappen, maar indien gewenst kan ook voor een volledig nieuw voertuig gekozen worden. Daarnaast houden ze bij de bouw van het interieur zoveel mogelijk rekening met hernieuwbaarheid en flexibiliteit.

De genomineerden in de categorie Beste duurzame innovatie voor de kampeerproduct zijn:

 

Smitveld Vouwwagens – Ruebist Ecoline

Een vouwwagen van 50% gerecycled tentdoek op Kampeer & Caravan Jaarbeurs 2022.
Duurzaamheid, comfort en gebruiksgemak zijn de 3 pijlers van Smitveld Vouwwagens. En alle drie zijn ze even belangrijk. Ze zijn er dan ook trots op dat ze dit tot in de puntjes doorvoeren.
De levensduur van een Smitveld is meer dan 20 jaar. Hun eerste vouwwagens zijn nog steeds in gebruik en van het totaal gaat 90% nog altijd mee kamperen.

Hun productieproces is gebaseerd op respect voor mens en milieu. Daarom gebruiken ze vooral duurzame materialen. Het hout komt uit duurzaam beheerde Europese bossen en hun werkplaats is zoveel mogelijk circulair: minimaliseren van het materiaal, hergebruik en afvalstromen scheiden staan centraal. Ook reparaties voeren we zelf uit in hun atelier in Heiloo.

Het gaat om een Nederlands product met een lage ecologische impact.
Ze maakten al gebruik van Ten Cate KD38-tentdoek en hebben het assortiment uitgebreid met Ecoline tentdoek, ontwikkeld en geproduceerd met minimale belasting voor de leefomgeving. Het bevat 50% gerecycled polyester, 20% hennep en 30% organisch katoen. Gerecycled polyester betekent geen nieuwe grondstoffen. Hennep groeit sneller en heeft minder water nodig dan katoen. De kwaliteit en levensduur zijn hetzelfde als KD38.

Voor de kampeerder verandert er niets: de Ruebist Ecoline blijft een vouwwagen met een natuurlijke uitstraling, veel opzetgemak, weinig onderhoud en jaren kampeerplezier.

Karsten – Blueline circulaire tenten

Wat allereerst in het oog springt van de Blueline tenten is de kleur van het tentdoek. De unieke blauwe tint hebben de tenten te danken aan het TenCate BlueCAMP katoen. Dat is een mix van hoogwaardig katoen én gerecyclede spijkerbroeken. Wist je dat er in Europa jaarlijks 640 miljoen spijkerbroeken worden weggegooid? Een deel van die spijkerbroeken wordt nu dus verzameld, ontrafelt, gesponnen tot garen en verwerkt tot nieuwe tent, in de Karsten Blueline collectie!

Dat betekent een kleinere afvalberg. Maar ook minder waterverbruik, want om 1 kilo katoen te vervaardigen heb je 8.000 liter water nodig. Door een deel van het katoen te vervangen voor spijkerstof kunnen ze per tent gemiddeld 50.000 liter water besparen. Maar dat is niet alles: doordat het katoen door inmenging van de jeans een unieke blauwe kleur krijgt hoeft er ook geen kleurstof meer toegevoegd te worden. Daar krijg je dus écht groen katoen van! In het blauw.

Sterker nog: de hele circulaire keten, van het verzamelen van jouw versleten spijkerbroek tot het ontrafelen en het spinnen van de garens en het maken van de tenten: Het gebeurt allemaal in Nederland en België. Dicht bij huis. Dat scheelt veel CO2!

Flevobike Technology – GoLo GoCamp

Zoek je de perfecte combinatie tussen de luxe van een camper en de rust en vrijheid van een fietsvakantie? De GoCamp is het antwoord! Opgeladen en aangedreven door de zon plus een boterham met pindakaas.
De GoCamp is een losse kampeermodule voor de multifunctionele GoLo vrachtfiets, welke druk op weg is om zoveel mogelijk vervuilende bestelbusjes te vervangen. De GoLo is dus niet alleen zakelijk inzetbaar, ook in de vrije tijd met de GoCamp module is dit een duurzaam kampeer alternatief!

Met 400Wp solar, 1000wh accu, 250W e-assist en 60w compressor koelkast is de GoCamp-GoLo combinatie volledig off grid tot 50km/dag. Ook is de GoCamp uitgerust met verlichting, USB, 12v en 220v aansluitingen.

De GoCamp heeft voldoende bagageruimte voor één persoon, met een bed van 85 x 220 cm, multifunctioneel tafelblad, luifel, horrengaas, raam en ventilatie. In de zitpositie kunnen er zelfs twee mensen aan boord genieten van een hapje en een drankje!

Deze GoCamp heeft ondertussen een duurzame 500km door Nederland gereisd, maar dit zullen zeker niet de laatste kilometers zijn! Waar zou jij de GoCamp mee naar toe nemen? Hun volgende stop is de Kampeer & Caravan Jaarbeurs, stem jij ook op ze?

Solbio – Take the Green Road

Met Solbio is een bijzondere vloeistof ontwikkeld voor gebruik in mobiele toiletten. Nu hoeft een mobiel toilet niet meer als een ‘chemisch’ toilet benoemd te worden.

De toiletvloeistof Solbio bestaat uit zuiver natuurlijke ingrediënten die 100% biologisch afbreekbaar zijn.

Om de afwezigheid van chemicaliën, synthetische stoffen of kleurstoffen te bewijzen, heeft Solbio een CUC-certificering, een Ecogarantie label en het Vegan label.

De doordachte 4 in 1 formule zorgt ervoor dat je als kampeerder niet voor elke specifieke toepassing een ander product moet aanschaffen.

Zo wordt ook bijgedragen aan het verkleinen van de afvalberg op de camping.

Met de Award winnende Pouch verpakking wordt de CO2-voetafdruk met meer dan 80% verminderd in vergelijking met een gewone plastic fles. En ze willen de cirkel ook helemaal rond krijgen.

Biologische afvalwaterzuivering is gebaseerd op de afbraak van organische componenten door micro-organismen. Het lozen van de inhoud van mobiele toiletten met Solbio zal de zuivering extra bevorderen. Ze vinden het ook belangrijk om terug te geven.

Zo werd aan de Solbio kantoren ruim 1 ha grasland door verschraling omgezet naar een prachtig bloemenveld en werden ruim 50 inheemse hoogstamfruitbomen aangeplant.

Samen met de kampeerder maken ze hun slogan waar ‘ Take the Green Road’

CRW systems – Tank – 03 fresh water system

Het Tank-O3 fresh water system is uniek omdat het niet alleen het water maar de gehele tank en de leidingen àltijd 100 % schoon maakt en houdt. Alle overige producten behandelen alleen het water. Doordat er ozongas wordt aangemaakt in het water zelf, en het gas zich overal verspreidt, ook waar je normaal gesproken niet goed bij kunt, is het Tank-O3 fresh water system een allesomvattend onderhoudssysteem. Daar kun je niet tegen werken of poetsen èn het is milieuvriendelijk!

Met dit systeem ben je altijd verzekerd van schoon en zuiver water, altijd! Geen risico met betrekking tot besmettingen met legionella, E.coli, salmonella etc. Geen inspanning meer nodig voor schoonmaak en onderhoud.
Ecologisch betekent dit dat je geen verspilling meer hebt van water omdat het altijd in de tank kan blijven en alleen maar aangevuld hoeft te worden. Geen plastic flessen meer nodig voor watertransport en geen extra ballast bij en door vervoer.

Economisch betekent dit een éénmalige investering met minimale onderhoudskosten voor de gebruikers van dit duurzame systeem. Voor de handel betekent dit een goede marge met éénmalige inspanning vergelijkbaar met meerdere jaren verkoopinspanningen.

power pods bio | Kampeer en Caravan Jaarbeurs

 

 

Thetford – PowerPods® Bio, de kracht van de natuur in een pod

Met de PowerPods® Bio maak je een milieubewuste keuze voor het best werkende en meest praktische groene product in de markt van toiletvloeistoffen. Dankzij de innovatieve technologie gebaseerd op micro-organismen heeft dit product dezelfde werking als de reguliere Thetford vloeistoffen. Een pod bevat exact de juiste dosering voor je afvaltank. Dure verspilling door overdosering van vloeistoffen is voorgoed verleden tijd. PowerPods® Bio is de milieubewuste manier om te zorgen voor een frisse afvaltank, geschikt om te legen in septic tanks.

De pod beschermt zowel het product als de gebruiker. Door de geavanceerde technologie wordt de geur van de pods pas vrijgegeven wanneer het nodig is. Je ruikt nauwelijks geurtjes in de badkamer of aan je handen. De pod lost snel op in de 2 tot 3 liter koud water die aan de afvaltank moet worden toegevoegd. Hierna wordt de geur vrijgegeven. Naast de perfecte maskering van nare geurtjes, verminderen de PowerPods® de gasopbouw en maken ze afval vloeibaar zodat het legen van de afvaltank wordt vereenvoudigd. Met de PowerPods® kies je voor de kracht van Thetford additieven in een pod, met een uitstekende werking!

De pods zijn per 20 stuks in een hersluitbare zak verpakt. Elke PowerPod® Bio biedt tot vier dagen uitstekende maskering van nare geurtjes. Een verpakking biedt tot 80 dagen gemak.

Kampeer Duurzaamheidsprijs is een initiatief van

duurzame camper