Nieuws

Jubileum bij Dethleffs!

06 augustus 2020

In 1931 is het Arist Dethleffs die de eerste caravan in Duitsland bouwt. Hij is op dat moment skistokken- en zwepenfabrikant. Voor zijn bedrijf is hij veel op pad, maar is daardoor langere periodes zonder zijn gezin. “Niet zonder mijn familie” vindt hij, daarom gaat hij aan de slag met een voertuig om zijn familie mee op reis te nemen. In de daaropvolgende jaren werden de eerste caravans op bestelling gemaakt in een houten schuur. De caravan heette overigens toen nog geen caravan, maar een ‘woonauto’.

Het woord “Vrije tijd” was tot dusver bij weinigen bekend, een vakantie met het gezin was een privilege en het toerisme stond nog in de kinderschoenen. Met de ontdekking van de caravan begon een nieuw tijdperk. Comfortabele kampeervakanties, avontuur in de natuur, de ontmoeting met vreemde landen en andere culturele reizen hebben een revolutie teweeggebracht in de geschiedenis van het reizen. 

Een aantal hoogtepunten uit 90 jaar kamperen met Dethleffs:

1931
Arist Dethleffs bouwt zijn eerste caravan. In de jaren die volgen, bouwt hij caravans op bestelling.

1934
De eerste modellen voor klanten zijn al aerodynamisch gevormd, hebben een hefdak en heten “Toerist”. Arist ging met deze eerste modellen zelfs al de sneeuw in.

1936
Zes medewerkers zijn inmiddels in vaste dienst.

1959
De familie Dethleffs reist met de “Nomad” naar Egypte. De eerste rit buiten Europa wordt gemaakt in samenwerking met BMW. Ze hadden veel bekijks.

1963
Uiteraard moesten de caravans ook getest worden op stabiliteit. En hoe kon dat beter dan door met z’n allen op het dak te zitten?

1967
Arist Dethleffs maakt met zijn familie een testrit van 9.000 kilometer. Ze doorkruisten  hierbij meerdere landen in vijf weken, een hele happening met veel nieuwsgierige blikken onderweg.

1998 
Met het topmodel Arist en de caravanstudie Aero Tourist zet Dethleffs de designtrend voor het komende millennium. De Aero krijgt in verband met het 90-jarig jubileum van Dethleffs in 2021 een vervolg.

Sommige dingen zijn in al die jaren in elk geval niet veranderd. Kamperen doe je omdat je samen wilt zijn met je familie, omdat je buiten wilt zijn in de natuur en omdat je flexibel wilt reizen. Het product is in al die tijd veranderd, het gevoel niet.

Ook interessant