Nieuws

Nostalgie: fietsroutes langs oer-Hollandse dorpen

06 september 2021

Even terug naar vroeger? Dat lijkt echt zo als je de oer-Hollandse dorpjes langs deze nostalgische fietsroutes bezoekt.

Het monumentendorp van Drenthe: Orvelte
De tijd lijkt hier stil te hebben gestaan. De prachtige Saksische boerderijen met hun statige tuinen en mooie bomen staan langs een weg van kinderkopjes en oude klinkers naast elkaar opgesteld. De klompenmaker en smid zijn er nog. En met een beetje mazzel kijk je ook nog de herder en haar heideschapen in de ogen. Het is een van de mooiste, oude dorpen van Drenthe. En de Sleenerzandroute (35km) is een aanrader om te fietsen.

Fiets langs de forten: Spaarndam
De twee forten: benoorden Spaarndam en bezuiden Spaarndam, vind je vlak bij Haarlem, in de polder tussen de koeien en schapen. Ze behoren tot de Stelling van Amsterdam, die in zijn geheel op de Werelderfgoedlijst staat. Het is echt de moeite waard om Spaarndam eens te bezoeken, niet alleen vanwege de bunkertjes rondom de forten, het boezemgemaal, maar ook voor de sfeervolle Oudhollandse duikhuisjes en het beeld van Hansje Brinker. Fiets de Spaarnwouderoute (30 km) en ontdek het gebied.

Bekijk de 19 authentieke molens: Kinderdijk
Ze zorgen voor een unieke aanblik van het polderlandschap in Zuid-Holland, de oude molens van Kinderdijk. Een heel mooi gebied om te fietsen en wandelen, ook vanwege de verscheidenheid aan plant- en diersoorten die je er kunt vinden. Je kunt de omgeving op een andere manier ervaren door op de paardentram te stappen of een rondvaartboot te nemen. Via de Lek en Dijk fietsroute (44 km) kom je dwars door dit bijzondere gebied.

Ook interessant