Nieuws

Airco’s, wat is de beste airco voor mij?

15 september 2020

De zomer van 2020 in Nederland was qua temperatuur te vergelijken met een zomer in Spanje, Italië en Zuid-Frankrijk. Sterker nog, de zomertemperatuurrecords in het land zijn de afgelopen twintig jaar vaker verbroken dan ooit. Dit betekent dat het niet alleen dit jaar, maar ook in de toekomst vaker tropisch warm gaat worden. Om er zeker van te zijn dat je de zomer van 2021 koel door gaat komen in je caravan, doe je er goed aan te investeren in een kwalitatief goede airco.

Vroeger was een airconditioning enkel voor de meest luxe kampeerders bestemd, maar nu is het bijna een standaard geworden voor elke kampeerder. Dat heeft natuurlijk veel te maken met het feit dat de technologie compacter, goedkoper en beter is geworden. Wist je dat er sinds kort zelfs zeer compacte draagbare airco’s bestaan? In onderstaande artikel leggen we je het verschil uit tussen de verschillende airco’s, alsmede hun voor en nadelen.

Bankairco
Een bankairco wordt geïnstalleerd onder een bank, bed of in een opbergruimte. Drie koude luchtslangen worden aan de airco gemonteerd, die vervolgens op verschillende plekken verkoelende lucht blazen. Koude lucht wordt hierdoor zo goed mogelijk verdeeld, waardoor je de hele dag door geniet van een aangename temperatuur.

De airco wordt in het interieur gebouwd, waardoor de buitenmaten van de caravan ongewijzigd blijven. Hierdoor is het effect op het brandstofverbruik minimaal. Het dakraam blijft behouden en je bepaalt zelf waar je de uitblaasmonden plaatst. Echter dient de slang van onder de bank naar boven te lopen voor een optimale luchtverdeling, hierdoor kan koelverlies optreden. Daarnaast dien je ook te schikken in de opbergruimte onder je bank of bank.

Pluspunten:

 • Je kunt zelf bepalen waar je de uitblaasmonden plaatst
 • Behoud van daglicht

Minpunten

 • Veel montagewerk, zowel voor de airco als de koude luchtslangen
 • Hoge investeringskosten door montagewerk
 • Gaat ten koste van de opbergruimte in je bank

Dakairco

De naam verklapt het eigenlijk al, een dakairco installeer je op het dak van je caravan. De precieze plek waar je deze monteert is op het dakluik, waardoor je geen ruimte hoeft in te leveren in je caravan. Dit type airco staat er bekend om dat iedere ruimte binnen no-time lekker koel is, aangezien warme en opstijgende lucht direct door de dakairco op wordt gezogen. Vervolgens wordt koele lucht in de caravan geblazen. Een dakairco is te monteren in een dakluik van 40 x 40 cm. Let er echter wel op dat je rekening moet houden met de gewichtsverdeling van je caravan en dat je inlevert op natuurlijk daglicht. Heb je echter veel raampartijen, dan ondervind je hier geen hinder aan.

Pluspunten

 • Neemt geen nuttige ruimte in beslag
 • Geen ingewikkelde installaties: vrijwel altijd te monteren in een dakluik van 40 x 40 waardoor je niet hoeft te zagen in het dak
 • De koude lucht wordt beter verplaatst omdat de koude lucht daalt en warme lucht opstijgt

Minpunten

 • Minder daglicht omdat het licht van het dakluik wegvalt
 • Meer rekening houden met de gewichtsverdeling van je caravan of camper omdat de airco op het dak geïnstalleerd wordt

Split unit
Naast de traditionele bank- en de dakairco is de split unit een relatief nieuwe speler. Met deze airco verbruik je minder stroom en heb je geen installatiekosten. Dit type airco is eenvoudig te plaatsen en te verplaatsen door zijn compacte formaat. Je hangt de airco aan beide zijden van het raam, je zet hem aan en je bent klaar. Hoewel de split unit uit twee onderdelen bestaat (binnen en buiten), is de slang zo dun dat het raam gewoon gesloten kan worden. De antislip rubbers houden de split unit altijd netjes op de juiste plaats en beschermen je caravan tegen krassen en andere beschadigingen. Dankzij de traploos verstelbare knoppen kan de beugel van de split unit op vrijwel elke caravan geplaatst worden. 

Pluspunten:

 • Minder stroomverbruik ten opzichte van de andere type airco’s
 • Geen hoge investeringskosten voor op of aanbouw
 • Compact en eenvoudig te bevestigen aan je raam
 • Bij overstap op een ander kampeervoertuig is de split unit eenvoudig mee te nemen

Minpunt:

 • Koelt ruimtes minder snel dan een dak- of bankairco

Conclusie
Het belangrijkste is het vinden van een type airco dat aansluit op jouw wensen. Wil je de airco volledig wegwerken in het interieur en zelf bepalen waar je de uitblaasmonden van je airco wilt laten plaatsen, kies dan voor de bankairco. Ben je opzoek naar een airco die minstens zo efficiënt is, geen hoge installatiekosten vraagt en vind je het geen probleem dat de airco over je dakluik wordt geplaatst, kies dan voor een dakairco. Tenslotte kun je ook afstappen van de traditionele op- of aanbouw airco’s en kiezen voor een compact model split-unit. Deze is ten opzichte van de andere types zowel het goedkoper in gebruik als aanschaf. Wil je meer informatie of vrijblijvend advies van een expert? Bezoek een van onze verkooppunten bij jou in de buurt.

Ga naar de website > https://www.gimeg.nl/store-locations

Ook interessant